The purpose of this study was to investigate the effects of cooperative learning model and teacher centred metod on students' epistemological beliefs in civics lesson. This research included 193 second-graduate students from four classes of a civics lesson taught by the researcher in a faculty of education in a university in the 2011-2012 academic years. For this research, four treatment classes were selected. Treatment classes were selected as the Group Investigation Group (GIG) (n=48), the Reading-Writing-Presenting Group (RWPG) (n=49) and the Jigsaw Group (JG) (n=48) used in application cooperative learning model and Teacher Centred Group (TCG) (n=48), in which the teacher centred learning method was applied.The data was collected through Epistemological Beliefs Questionaire (EBQ). At the end of the study was not observed differences in terms of development and changes of epistemological beliefs of the students in the treatment groups. However, when we look effect size the results obtained of treatment groups, methods RWP and JG observed positive impact on students' epistemological beliefs than others.
Keywords: Cooperative learning; Epistemological beliefs, Higher education, Civics lesson
Genişletilmiş Özet
Problem: Günümüzde hemen hemen tüm ülkelerin eğitim programları yapılandırmacı yaklaşımı yansıtmaktadır. Literatüre bakıldığında epistemolojik inançlar ile öğrenme yaklaşımları arasında yapısal ilişkiler olduğu görülmektedir. Bu çalışmada öğrencilerin epistemolojik inançlarına Jigsaw, Grup Araştırması ve Okuma-Yazma-Sunma gibi işbirlikli öğrenme modelleri ve öğretmen merkezli (geleneksel) metodun etkileri incelenmiştir.
Yöntem: Bu araştırma, karşılaştırmalı grup modellerinden eşit olmayan gruplar ön test-son test deney ve kontrol gruplu yarı deneysel araştırma (quasi-experimental designs) modelindedir. Çalışmanın örneklemini, 2011-2012 akademik yılında vatandaşlık bilgisi dersini alan üç farklı sınıftan toplam 193 öğrenciden oluşmaktadır. Sınıflardan biri Grup Araştırması Grubu (GAG, n=48), ikincisi Okuma-Yazma-Sunma Grubu (OYSG, n=49), üçüncüsü Jigsaw Grubu (JG, n=48 ve dördüncüsü ise Öğretmen Merkezli Grup (ÖMG, n=48) şeklinde belirlenmiştir. Çalışmada, Schommer tarafından geliştirilen ve Deryakulu ve Büyüköztürk tarafından yeniden yapılandırılan Epistemolojik inanç ölçeği kullanılmıştır. Araştırma grupları arasındaki farklılıkları belirleyebilmek için tanımlayıcı istatistikler ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır.
Bulgular: Elde edilen veriler, uygulama grupları arasında epistemolojik inanç ölçeği ön ve son test puanları bakımından istatistiki olarak anlamlı farklılıklar olmadığını göstermektedir (Ön-EİÖ; 3,187=2.025, p>.05; Son-EİÖ F3,191= 1.934, p>.05 ). Bunun nedenleri olarak çalışmanın kısa bir zamanda yapılması ve yükseköğretim öğrencilerinin epistemolojik tutumlarının keskinleşmesi söylenebilir.
Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen sonuçlar, işbirlikli öğrenme modelinin uygulanmasında kullanılan grup araştırması, jigsaw ve okuma-yazma-sunma metotlarının düz anlatım yöntemi ile ders yapan öğrencilerin epistemolojik inançlarında anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Sonuçların böyle olmasının nedeni öğrencilerin epistemolojik inançlarının uzun yıllar boyunca şekillenmiş olması gösterilebilir. Yapılan araştırmalar uzun süreli çalışmalarda öğrencilerin inançların değişiklikler olduğunu ortaya koymaktadır (King and Kitchener 1994; Schommer 1993; Schommer, Calvert, Gariglietti, and Bajaj 1997; Kuhn and Weinstock, 2002). Örneğin, bilginin kesin ve değişmez olduğuna ya doğru ya da yanlış olduğuna inanan birey zamanla bilginin karmaşık, göreceli, değişebilir olduğuna inanabilir. Öğrenci merkezli aktif metotlar eğitimin tüm seviyelerinde uygulanırsa, bireylerin epistemolojik inançlarının değişebileceği söylenebilir. Bu alandaki çalışmalar yapılandırmacı sınıfların geleneksel şekilde yapılandırılmış sınıflara göre daha sofistike epistemolojik tutumlar geliştirebileceğini ortaya koymaktadır. (Smith, Maclin, Houghton and Hennessey 2000).
Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, Epistemolojik inançlar, Yükseköğretim, Vatandaşlık dersi,
Primary Language | en;tr |
---|---|
Journal Section | Educational Sciences and Sciences of Field Education |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2013 |
Published in Issue | Year 2013Volume: 4 Issue: 1 |
This journal uses a CC BY-NC-SA license.
[email protected] http://www.e-ijer.com Address: Ege University Faculty of Education İzmir/Türkiye