BibTex RIS Kaynak Göster

Factors Affecting the Level of Test Anxiety among EFL Learners at Elementary Schools/İngilizceyi Yabancı Dil olarak Öğrenen İlköğretim Öğrencilerinde Yabancı Dil Kaygısını Etkileyen Faktörler

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 1, 63 - 81, 28.03.2013

Öz

Many studies on test anxiety among adult language learners have been performed, while only a few studies have dealt with overall test anxiety. In addition, these studies do not specifically address test anxiety in foreign language learning among elementary school language learners. Thus, this study aims to investigate the level of test anxiety among young learners of English as a foreign language (EFL) and the relationship between test anxiety and factors such as gender, age, grade, achievement level, and economic background. The sample group for the study consisted of 477 EFL learners from five elementary schools. A background questionnaire and the Test Anxiety Scale (TAS) were used to collect data. The collected data were used to provide a descriptive and correlational analysis to address the research questions. The results show that young language learners have a low level of test anxiety and that the variables are significantly correlated with some items in the scale.

Keywords: English as foreign language; children and young adolescents; test anxiety

Genişletilmiş Özet

Problem: Araştırma sonuçları, tutum, inanç, beklenti, isteklendirme, duyuşsal durumlar gibi değişkenlerin yabancı dil öğrenimi üzerinde anlamlı etkiler bıraktığını; duyuşsal durumlardan biri olan sınav kaygısının da öğrenme sürecinde dikkate değer etkilere neden olduğunu göstermektedir (Aydin & Zengin, 2008; Aydın, 2008; Aydın, 2009). Ancak, sınav kaygısı üzerine odaklanan çalışmalar, çoğunlukla yetişkin yabancı dil öğrencileri üzerine yoğunlaşmış, çocuklar üzerinde yapılan çalışmalar ise yabancı dil kaygısı üzerine odaklanmıştır (Chan & Wu, 2000; Chan & Wu, 2004). Oysa ülkemizde zorunlu eğitim, 1997 yılından beri sekiz yıla çıkarılmış, yabancı dil dersleri sadece 6, 7 ve 8. sınıflar için değil aynı zamanda 4. ve 5. sınıf öğrencileri için de zorunlu olmuştur. Bunun yanı sıra, yabancı dil derslerinin konuları, liselere öğrenci yerleştirmek için uygulanan Seviye Belirleme Sınavının (SBS) içeriğine de yansıtılmış; sonuç olarak İngilizcenin yabancı dil olarak öğrenimi, dikkate değer bir önem kazanmıştır. Ancak, sınav kaygısının yabancı dil öğreniminde önemli bir değişken olduğu dikkate alındığında, ciddi bir düzeyde araştırma eksikliğinin olduğu açıktır.

Yapılan çalışmaların sonuçları, yabancı dil olarak İngilizce öğreniminde sınav kaygısının anlamlı bir faktör olduğunu ve bazı faktörlerin de sınav kaygı düzeyi üzerinde etkilere sahip olduğunu göstermektedir (Aida, 1994; Petridou ve Williams, 2007). Bu faktörler arasında; cinsiyet, yaş, sınıf, ekonomik düzey ve başarı gibi denek değişkenlerinin sınav kaygı düzeyi üzerindeki etkileri başlıca araştırma konularındandır. Chan ve Wu (2000, 2004) tarafından yapılan iki ayrı araştırmada, yabancı dil öğrenen çocuklarda dil kaygısının incelenmesi amaçlanmış, sınav kaygısının dil kaygısının bir nedeni olduğu sonucuna erişilmiştir. Bir diğer çalışmada (Koçkar, Kılıç ve Şener, 2002), ilköğretim öğrencilerindeki kaygının akademik başarıyı düşürdüğü sonucuna varılmıştır. Duman (2008) tarafından yapılan araştırmada da, 8. sınıf öğrencilerinin dil kaygı düzeyi ile cinsiyet, baba mesleği, okul türü, gelir düzeyi gibi değişkenler arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Bir başka çalışmada (Erözkan, 2009), çocuklardaki sınav kaygısının önemli bir depresyon göstergesi olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, yapılan çalışmalarla ilgili olarak iki önemli sorun göze çarpmaktadır: Birincisi, sınav kaygısı ile ilgili çalışmalar çoğunlukla yetişkin öğrenciler üzerinde yoğunlaşmış, çocukların örneklem olarak alındığı çalışmalarda da dil kaygısı odak olarak alınmıştır. İkinci olarak, ülkemize yapılan çalışmalar, çocukların taşıdığı dil kaygısı üzerinde yoğunlaşmış olmakla birlikte İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin kaygı düzeyleri araştırılmamıştır. Bu nedenlerden dolayı, bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ilköğretim öğrencilerinin sınav kaygı düzeylerini bulmayı ve kaygı düzeyi ile cinsiyet, yaş, sınıf, başarı düzeyi ve ekonomik durum gibi değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır.

Yöntem: Çalışmanın örneklem grubu, Balıkesir'deki beş ayrı ilköğretim okulunda öğrenim gören 477 öğrenciden oluşmaktadır. %51.3'i kız, % 48.7'si erkek olan katılımcıların yaş ortalaması 11.8'dir. Sınıflara göre dağılımı, 100 (4), 95 (5), 89 (6), 92 (7) ve 101 (8) olan öğrencilerin başarı düzeylerini belirlemek için resmi sınavlardan alınan puanlar kullanılmış, puanların aritmetik ortalaması 100'lük ölçekte 72.8 olarak bulunmuştur. Öğrenci velilerinin aylık gelir ortalaması ise 1.149 TL olarak hesaplanmıştır.

Veri toplama aracı olarak, katılımcıların yaş, cinsiyet, sınıf, puan ortalaması ve aylık gelir durumlarını sorgulayan bir anket ile Sarason (1978) tarafından geliştirilen Sınav Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek, sınav kaygı düzeyini belirlemeyi amaçlayan 37 çoktan seçmeli maddeden oluşmuştur. Ölçek soruları araştırmacı tarafından Türkçeye çevrildikten sonra beş İngilizce öğretmen adayı tarafından gözden geçirilerek düzeltilmiş, 10 kişilik bir ilköğretim öğrenci grubuna uygulanarak ılımlılaştırılmıştır. Anket ve ölçeğin uygulanmasının ardından, toplanan veri, SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiş ve kaygı düzeyini belirlemek için sayı, ortalama ve standart sapma değerleri, değişkenler ve sınav kaygısı arasındaki ilişkiyi görebilmek için de t-test ve ANOVA değerleri bulunmuştur.

Sonuçlar: Çalışma sonucunda altı sonuca ulaşılmıştır. İlk olarak, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen çocuklar, yeterli ölçüde çalıştıklarında ve sınavlar hakkında bilgilendirildiklerinde düşük düzeyde bir sınav kaygısı taşımaktadırlar. Diğer yandan, kaygının düzeyi, belirli durumlarda orta düzeye yükselmekte, bu durum bir takım fiziksel ve duyuşsal sorunlara neden olmaktadır. Bahsedilen durumlar, sınava hazırlanırken yaşanan karışıklık, sınav sonucu başarısız olma korkusu, sürpriz sınavlar ve gelecek korkusu ile sınırlıdır. Bu durumlardan kaynaklanan sınav kaygısı, öğrencilerde kalp çarpması, iştahsızlık ve titreme gibi fiziksel sorunlara; panik olma, şaşkınlık gibi duyuşsal problemlere yol açmaktadır. Bütün bunlara rağmen, öğrenciler, sınav yerine ödev hazırlamanın daha uygun olacağına da inanmamaktadırlar. İkinci olarak, erkek öğrenciler, sınava hazırlanma sürecinde daha kaygılı bulunurken, kız öğrenciler, sınav sırasındaki gerginlik yaratan durumlar konusunda daha yüksek düzeyde farkındalık düzeyine sahiptirler. Üçüncü olarak, yaşça büyük öğrenciler küçük olanlara göre, sınavlar konusunda kendilerini daha sıkıntılı hissetmekte, sınav sonrası daha depresif olmakta, daha yoğun düzeyde başarısızlık korkusu yaşamaktadırlar. Ayrıca, yaşça büyük öğrenciler, hızlı nefes alma ve mide ağrısı gibi fiziksel sorunları daha yoğun yaşamakta, testlerin performansları üzerindeki etkilerini daha olumsuz bir biçimde hissetmekte, böylece sınav yerine başka etkinliklerin değerlendirilmesi gerektiğine inanmaktadırlar. Dördüncü olarak, yaşın kaygı düzeyi üzerindeki etkilerine ek olarak, daha üst sınıftaki öğrenciler, daha düşük sınıftakilerle karşılaştırıldıklarında, sürpriz sınavlardan dolayı kendilerini daha kaygılı hissetmektedirler. Beşinci olarak, sınav kaygısı öğrencilerin başarıları üzerinde kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Başarı düzeyi yüksek olan öğrenciler, sınav kaygısı uyandıran durumlarla ilgili olarak daha yüksek oranda farkındalığa sahiptir. Son olarak, ekonomik düzeyi yüksek olan öğrenciler, düşük olanlara göre çalışma yoğunluğu arttıkça bildikleri konuları daha çok karıştırmaktadır.

Çalışmadan elde edilen bulgular, önceki çalışmaların sonuçları ile karşılaştırıldığında, iki temel farklılık göstermektedir. Öncelikle, düşük düzeydeki öğrencilerin daha kaygılı oldukları bulgusunun aksine bu çalışmada, başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerin daha kaygılı oldukları bulunmuştur. Ek olarak, önceki bulguların aksine, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen çocuklar, düşük düzeyde kaygı taşımaktadırlar.

Öneriler: Çalışmadan elde edilen sonuçlara dayanarak bazı öneriler sunmak mümkündür. Öncelikle, yeterli ölçüde çalışmanın ve testler hakkında öğrencilerin bilgilendirilmelerinin, kaygıyı düşüren etkenler olduğu bulgusundan yola çıkarak, öğretmenlerin çalışma becerileri ve testlerle ilgili bilgilendirme konusunda farkındalık sahibi olmaları gereklidir. Diğer yandan, orta düzeyde bir sınav kaygısının bazı fiziksel ve duyuşsal sorunlara neden olmasını engellemek için öğretmenlerin kısa ve uzun dönemde uygulanan rahatlatma teknikleri konusunda bilgilendirilmeleri de gereklidir. Ek olarak, anne-baba, öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişim stratejileri de kaygıyı engellemek açısından gözden geçirilmelidir. Daha dar bir bakış açıcı ile sınav kaygısı ile bağlantılı faktörler konusunda öğretmen ve anne-babalar bilgilendirilmeli, okullardaki rehberlik uzmanlarının da yardımı ile günlükler, akran ve grup sohbetleri, öğrenci, öğretmen ve anne-babaların gözlemlerinden elde edilen bulgular paylaşılarak neden ve nasıl sorularının cevapları kapsamlı bir şekilde paylaşılmalıdır. Sonuç olarak, içerisinde kaygı doğuran faktörlerin olmadığı bir öğrenme ortamı yaratmak ne mümkün ne de uygulanabilir bir düzeydedir. Bu yüzden, kaygıdan kaynaklanan fiziksel ve duyuşsal sorunların olabildiğinde düşük düzeye çekilerek, kaygının yararlı etkilerinden faydalanmak, daha faydalı görülmektedir.

Anahtar Sözcükler: Yabancı dil olarak İngilizce öğrenimi, çocuklar, sınav kaygısı

Kaynakça

  • Aida, Y. (1994). Examination of Horowitz, Horowitz, and Cope's construct of foreign language anxiety: The case of students of Japanese. Modern Language Journal, 78 (2), 155 – 68.
  • Aydın, S. & Zengin, B. (2008). Anxiety in foreign language learning: A review of literature: The Journal of Language and Linguistic Studies, 4 (1), 81 – 94.
  • Aydın, S. (2008). An investigation on the language anxiety and fear of negative evaluation among Turkish EFL Learners. Asian EFL Journal, Teaching Articles, 30(1), 421—444.
  • Aydın. S. (2009). Test anxiety among foreign language learners: A review of literature. The Journal of Language and Linguistic Studies. 5(1), 127-137.
  • Blau, A. (1955). A unitary hypothesis of emotion: Anxiety, Emotions of Displeasure, and Affective Disorders, Psychoanalytic Quarterly, 24, 75 – 103.
  • Bushnell, D. D. (1978). Altering test environments for reducing test anxiety and for improving academic performance. http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED161946.pdf. on September 15, 2010 from
  • Chan, D. Y. C. & Wu, G. C. (2000). A study of foreign language anxiety of elementary school EFL learners in Taiwan. Paper presented at the 2000 Educational Academic Conference, 85 – 100.
  • Chan, D. Y. C. & Wu, G. C. (2004). A Study of foreign language anxiety of EFL elementary school students in Taipei County, Journal of National Taipei Teachers College, 17 (2), 287 – 320.
  • Chang, G. B.Y. (1999). English learning anxiety: A comparison between junior and senior high school students. Paper presented at 16th conference on English teaching and learning, China, 97 – 109.
  • Duman, G. K. (2008) A research into the test anxiety level of the senior students (8th grades) of state and private primary schools in Kadiköy district of İstanbul Anatolian side caused by the OKS (secondary school student selection and placement exam). Unpublished MA Thesis. Yeditepe University, Istanbul, Turkey.
  • Ergene, T. (2003). Effective interventions on test anxiety reductions: a meta-analysis. School Psychology International, 24 (3), 313 – 328.
  • Erözkan, A. (2009). The predictors of depression in eighth grade primary school students, Elementary Education Online, 8(2), 334 – 345.
  • Furlan, L. A., Cassady, J. C. & Pérez, E. R. (2009). Adapting the cognitive test anxiety scale for use with Argentinean university students, International Journal of Testing, 9(1), 3-19.
  • Ganschow, L. & Sparks, R. (1996). Anxiety about foreign language learning among high school women. Modern Language Journal, 80 (2), 199 – 212.
  • Ganschow, L., Sparks, R., Anderson, R., Javorshy, J., Skinner, S. & Patton, J. (1994). Differences in language performance among high-, average-, and low-anxious college foreign language learners. Modern Language Journal, 78 (1), 41 – 55.
  • Green, M. & Palfrey, J. S. (2001), Bright futures family Tip Sheets: Middle childhood. National Center in Maternal and Child Health, Arlington (VA).
  • Horwitz, E. K. (2001). Language anxiety and achievement. Annual Review of Applied Linguistics, 21, 112 – 126.
  • Horwitz, E. K., Horwitz, M. B., & Cope, J. (1986). Foreign language classroom anxiety. Modern Language Journal, 70 (2), 125 – 132.
  • Horwitz, E. K. & Young, D.J. (Eds.). (1991). Language anxiety: from theory and research to classroom implications. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Koçkar, İ. A. Kılıç, B. G. & Şener, Ş. (2002). Test anxiety among primary school students and academic achievement. Çocuk ve Ergen Sağlığı Dergisi. 9 (2), 100 – 105.
  • Lowe, P. A., Lee, S. W., Witteborg, K. M., Prichard, K. W., Luhr, M. E., Cullinan, C. M. & Janik, M. (2008). The Test Anxiety Inventory for Children and Adolescents (TAICA) Examination of the Psychometric Properties of a New Multidimensional Measure of Test Anxiety Among Elementary and Secondary School Students. Journal of Psychoeducational Assessment, 26(3), 215-230.
  • MacIntyre, P. D. & Gardner, R. C. (1991). Language anxiety: Its relationship to other anxieties and to processing in native and second languages. Language Learning, 41 (4), 513 – 34.
  • Madsen, H. S. (1982). Determining the debilitative impact of test anxiety. Language Learning, 32(1), 133-143.
  • Madsen, H. S. & Murray, N. (1984). Retrospective evaluation of testing in ESL content and skills courses. Paper presented at the Annual Meeting of TESOL, Huston.
  • Mandelson, L. R. (1973). Test performance on verbal learning task as a function of anxiety-arousing testing instructions. Journal of Educational Research, 67 (1), 37 – 40.
  • Na, Z. (2007). A study of high school students’ English learning anxiety. Asian EFL Journal, 9 (3), 22 – 34.
  • Petridou, A. & Williams, J. (2007). Accounting for aberrant test response patterns using multilevel models. Journal of Educational Measurement, 44 (3), 227 – 247.
  • Powers, D. E., & December, I. (1986). Test anxiety and the GRE general test. Princeton, NJ: Educational Testing Service.
  • Putwain, D. W. (2007). Test anxiety in UK schoolchildren: prevalence and demographic patterns. British Journal of Educational Psychology, 77 (3), 579 – 593.
  • Rasor, L. T. & Rasor, R. A. (1998). Test anxiety and study behavior of community college students in relation to ethnicity, gender, and age. Retrieved on September 15, 2010 from http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED415942.pdf.
  • Rotenberg, A. M. (2002). A classroom research project: the psychological effects of standardized testing on young English language learners at different language proficiency levels. Retrieved on September 15, 2010 from http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED472651.pdf.
  • Sarason, I.G. (1978). The test anxiety scale: concept and research. In C.D. Spielberger & I.G. Sarason (Eds.), Stress and anxiety (5). Washington, D.C.: Hemisphere Publishing Corp.
  • Selkirt, L. C., Bouchey, H. A. & Eccles, J. S. (2011). Interactions among domain specific expectancies, values and gender: Predictors of test anxiety during early adolescence. Journal of Early Adolescence, 31(3), 361-389.
  • Shohamy, E. (1982). Affective considerations in language teaching. Modern Language Journal, 66(1), 13 – 17.
  • Tryon, G. S. (1980). The measurement and treatment of test anxiety. Review of Educational Research, 50(2), 343-372.
  • Unruh, S. & Lowe, P. A. (2010). The development and validation of a Spanish language version of the test anxiety inventory for children and adolescents. Hispanic Journal of Behavioral Science, 32(1), 164-183.
Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 1, 63 - 81, 28.03.2013

Öz

Kaynakça

  • Aida, Y. (1994). Examination of Horowitz, Horowitz, and Cope's construct of foreign language anxiety: The case of students of Japanese. Modern Language Journal, 78 (2), 155 – 68.
  • Aydın, S. & Zengin, B. (2008). Anxiety in foreign language learning: A review of literature: The Journal of Language and Linguistic Studies, 4 (1), 81 – 94.
  • Aydın, S. (2008). An investigation on the language anxiety and fear of negative evaluation among Turkish EFL Learners. Asian EFL Journal, Teaching Articles, 30(1), 421—444.
  • Aydın. S. (2009). Test anxiety among foreign language learners: A review of literature. The Journal of Language and Linguistic Studies. 5(1), 127-137.
  • Blau, A. (1955). A unitary hypothesis of emotion: Anxiety, Emotions of Displeasure, and Affective Disorders, Psychoanalytic Quarterly, 24, 75 – 103.
  • Bushnell, D. D. (1978). Altering test environments for reducing test anxiety and for improving academic performance. http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED161946.pdf. on September 15, 2010 from
  • Chan, D. Y. C. & Wu, G. C. (2000). A study of foreign language anxiety of elementary school EFL learners in Taiwan. Paper presented at the 2000 Educational Academic Conference, 85 – 100.
  • Chan, D. Y. C. & Wu, G. C. (2004). A Study of foreign language anxiety of EFL elementary school students in Taipei County, Journal of National Taipei Teachers College, 17 (2), 287 – 320.
  • Chang, G. B.Y. (1999). English learning anxiety: A comparison between junior and senior high school students. Paper presented at 16th conference on English teaching and learning, China, 97 – 109.
  • Duman, G. K. (2008) A research into the test anxiety level of the senior students (8th grades) of state and private primary schools in Kadiköy district of İstanbul Anatolian side caused by the OKS (secondary school student selection and placement exam). Unpublished MA Thesis. Yeditepe University, Istanbul, Turkey.
  • Ergene, T. (2003). Effective interventions on test anxiety reductions: a meta-analysis. School Psychology International, 24 (3), 313 – 328.
  • Erözkan, A. (2009). The predictors of depression in eighth grade primary school students, Elementary Education Online, 8(2), 334 – 345.
  • Furlan, L. A., Cassady, J. C. & Pérez, E. R. (2009). Adapting the cognitive test anxiety scale for use with Argentinean university students, International Journal of Testing, 9(1), 3-19.
  • Ganschow, L. & Sparks, R. (1996). Anxiety about foreign language learning among high school women. Modern Language Journal, 80 (2), 199 – 212.
  • Ganschow, L., Sparks, R., Anderson, R., Javorshy, J., Skinner, S. & Patton, J. (1994). Differences in language performance among high-, average-, and low-anxious college foreign language learners. Modern Language Journal, 78 (1), 41 – 55.
  • Green, M. & Palfrey, J. S. (2001), Bright futures family Tip Sheets: Middle childhood. National Center in Maternal and Child Health, Arlington (VA).
  • Horwitz, E. K. (2001). Language anxiety and achievement. Annual Review of Applied Linguistics, 21, 112 – 126.
  • Horwitz, E. K., Horwitz, M. B., & Cope, J. (1986). Foreign language classroom anxiety. Modern Language Journal, 70 (2), 125 – 132.
  • Horwitz, E. K. & Young, D.J. (Eds.). (1991). Language anxiety: from theory and research to classroom implications. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Koçkar, İ. A. Kılıç, B. G. & Şener, Ş. (2002). Test anxiety among primary school students and academic achievement. Çocuk ve Ergen Sağlığı Dergisi. 9 (2), 100 – 105.
  • Lowe, P. A., Lee, S. W., Witteborg, K. M., Prichard, K. W., Luhr, M. E., Cullinan, C. M. & Janik, M. (2008). The Test Anxiety Inventory for Children and Adolescents (TAICA) Examination of the Psychometric Properties of a New Multidimensional Measure of Test Anxiety Among Elementary and Secondary School Students. Journal of Psychoeducational Assessment, 26(3), 215-230.
  • MacIntyre, P. D. & Gardner, R. C. (1991). Language anxiety: Its relationship to other anxieties and to processing in native and second languages. Language Learning, 41 (4), 513 – 34.
  • Madsen, H. S. (1982). Determining the debilitative impact of test anxiety. Language Learning, 32(1), 133-143.
  • Madsen, H. S. & Murray, N. (1984). Retrospective evaluation of testing in ESL content and skills courses. Paper presented at the Annual Meeting of TESOL, Huston.
  • Mandelson, L. R. (1973). Test performance on verbal learning task as a function of anxiety-arousing testing instructions. Journal of Educational Research, 67 (1), 37 – 40.
  • Na, Z. (2007). A study of high school students’ English learning anxiety. Asian EFL Journal, 9 (3), 22 – 34.
  • Petridou, A. & Williams, J. (2007). Accounting for aberrant test response patterns using multilevel models. Journal of Educational Measurement, 44 (3), 227 – 247.
  • Powers, D. E., & December, I. (1986). Test anxiety and the GRE general test. Princeton, NJ: Educational Testing Service.
  • Putwain, D. W. (2007). Test anxiety in UK schoolchildren: prevalence and demographic patterns. British Journal of Educational Psychology, 77 (3), 579 – 593.
  • Rasor, L. T. & Rasor, R. A. (1998). Test anxiety and study behavior of community college students in relation to ethnicity, gender, and age. Retrieved on September 15, 2010 from http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED415942.pdf.
  • Rotenberg, A. M. (2002). A classroom research project: the psychological effects of standardized testing on young English language learners at different language proficiency levels. Retrieved on September 15, 2010 from http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED472651.pdf.
  • Sarason, I.G. (1978). The test anxiety scale: concept and research. In C.D. Spielberger & I.G. Sarason (Eds.), Stress and anxiety (5). Washington, D.C.: Hemisphere Publishing Corp.
  • Selkirt, L. C., Bouchey, H. A. & Eccles, J. S. (2011). Interactions among domain specific expectancies, values and gender: Predictors of test anxiety during early adolescence. Journal of Early Adolescence, 31(3), 361-389.
  • Shohamy, E. (1982). Affective considerations in language teaching. Modern Language Journal, 66(1), 13 – 17.
  • Tryon, G. S. (1980). The measurement and treatment of test anxiety. Review of Educational Research, 50(2), 343-372.
  • Unruh, S. & Lowe, P. A. (2010). The development and validation of a Spanish language version of the test anxiety inventory for children and adolescents. Hispanic Journal of Behavioral Science, 32(1), 164-183.
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil en;tr
Bölüm Eğitim Bilimleri ve Alan Eğitimi Bilimleri
Yazarlar

Assoc.prof.dr.selami Aydın

Yayımlanma Tarihi 28 Mart 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydın, A. (2013). Factors Affecting the Level of Test Anxiety among EFL Learners at Elementary Schools/İngilizceyi Yabancı Dil olarak Öğrenen İlköğretim Öğrencilerinde Yabancı Dil Kaygısını Etkileyen Faktörler. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4(1), 63-81. https://doi.org/10.19160/ijer.105377

Creative Commons Lisansı
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)


[email protected]        http://www.e-ijer.com       Adres: Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi  Bornova/İzmir