Bu araştırmada amaç, okul öncesinde görev yapan öğretmenlerin program okuryazarlıkları, öz yeterlik inançları ve sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Nicel bir çalışma olan araştırma için üç alt problem belirlenmiştir. Araştırmanın cevap aradığı birinci alt problemi için betimsel tarama deseni; ikinci ve üçüncü alt problemleri için ise ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Millî Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görev yapan okul öncesi öğretmenlerinden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 487 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için, Yar Yıldırım’ın (2020) geliştirdiği “Öğretmenlerin Program Okuryazarlıkları”, Tepe ve Kandemir’in (2012) geliştirdiği “Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz yeterlik İnançları”, Kaplan’ın (2018) geliştirdiği “Okul Öncesi Öğretmenleri Sınıf Yönetimi Becerileri” ölçekleri ve araştırmanın amaçlarına yönelik hazırlanan ve araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmanın birinci alt problem için betimsel analizler yapılmıştır. İkinci alt problemde ölçekler arasındaki ilişki Pearson Korelâsyon analizi ile incelenmiştir. Üçüncü alt problem için okul öncesi öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri, öz yeterlik inançları ve program okuryazarlıkları açısından anlamlı bir şekilde yordanıp yordanmaması ise Çoklu Doğrusal Regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda okul öncesinde görev yapan öğretmenlerin program okuryazarlık, öz yeterlik inancı ve sınıf yönetimi beceri düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu, öz yeterlik inancı ile sınıf yönetimi becerileri arasında güçlü pozitif ilişki gözlenirken, program okuryazarlığı ile öz yeterlik inancı ve sınıf yönetimi becerileri arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi ile öz yeterlik inançları arasında yüksek ilişkinin olması ve program okuryazarlık boyutuyla daha düşük bir ilişkinin olması sonucuna dayalı olarak mesleki gelişim çalışmalarında sınıf yönetimi seminerleri program okuryazarlık seminerleriyle desteklenebilir.
Bu araştırma için etik izin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulunun 19/11/2020 tarih ve 2020-33 sayılı kararıyla alınmıştır.
This study aims to examine the relationship between curriculum literacy, self-efficacy beliefs and classroom management skills of preschool teachers. Three sub-problems were determined for the research, which is a quantitative study. A descriptive survey design was used for the first sub-problem, and a relational survey model was used for the second and third sub-problems. The research study group comprises 487 teachers selected by convenient sampling method from preschool teachers working in the Ministry of National Education and Ministry of Family Social Policies. To collect the data of the study, the scales of ‘Teachers’ Curriculum Literacy’ developed by Yar Yıldırım (2020), “Self-efficacy Beliefs of Preschool Teachers” developed by Tepe and Kandemir (2012), “Classroom Management Skills of Preschool Teachers” developed by Kaplan (2018) and “Personal Information Form” prepared for the purposes of the study and developed by the researcher were used. Descriptive analyses were made for the first sub-problem of the study. In the second sub-problem, the relationship between the scales was analysed by Pearson Correlation Analysis. For the third sub-problem, whether preschool teachers' classroom management skills, self-efficacy beliefs and curriculum literacy were significantly predicted or not was tested with Multiple Linear Regression analysis. As a result of the research, it was concluded that pre-school teachers' curriculum literacy, self-efficacy beliefs and classroom management skills were at high level, a strong positive relationship was observed between self-efficacy beliefs and classroom management skills, while there was a moderate positive relationship between curriculum literacy, self-efficacy beliefs and classroom management skills. Based on the result of a high relationship between preschool teachers' classroom management and self-efficacy beliefs and a lower relationship with curriculum literacy dimension, classroom management seminars can be supported with curriculum literacy seminars in professional development studies.
Ethical permission for this research was obtained with the decision of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Social and Human Sciences Ethics Committee dated 19/11/2020 and numbered 2020-33.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Teacher Education and Professional Development of Educators |
Journal Section | Issue Articles |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2025 |
Submission Date | December 7, 2024 |
Acceptance Date | February 28, 2025 |
Published in Issue | Year 2025Volume: 16 Issue: 1 |
This journal uses a CC BY-NC-SA license.
[email protected] http://www.e-ijer.com Address: Ege University Faculty of Education İzmir/Türkiye