Bu araştırmada, farklı lise türlerine devam eden öğrencilerin dijital bağımlılık ve iyi oluş düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülen bu araştırmada, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine devam eden 217 (%50.8) kız ve 210 (%49.2) erkek, toplamda 427 lise öğrencisi katılımcı olarak yer almıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Dijital Bağımlılık Ölçeği ve Ergenler İçin Beş Boyutlu İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans dağılımı, aritmetik ortalama, bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, kız öğrencilerin ilişkililik düzeylerinin erkek öğrencilerden yüksek olduğu; erkeklerin ise oyun ve sosyal medya bağımlılık düzeylerinin kız öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Okul türü açısından, Anadolu lisesi öğrencilerinin dijital bağımlılık ölçeğinin sosyal medya ve sosyal hayata etki puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Akademik başarının yükselmesi ile iyi oluş düzeyinin artttığı ve dijital bağımlılık düzeyinin azaldığı elde edilen diğer bir bulgudur. Son olarak, anne ve baba eğitim düzeyi yükseldikçe dijital bağımlılık düzeylerinin arttığı, sosyal medya kullanan ergenlerin iyi oluş ölçeğinin ilişkililik boyutunda daha yüksek puanlar aldıkları ve günlük 2 saate kadar sosyal medya kullanımının ergenlerde iyi oluşu arttırdığı ancak bu sürenin aşılması durumunda iyi oluşun azalmaya başladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada dijital araç ve alanların kullanımının öğrenciler üzerinde meydana getireceği olası olumsuz etkilerin sosyodemografik özellikler ve dijital teknoloji kullanım süresine göre karşılaştırılması amaçlanmış ve bu doğrultuda öneriler sunulmuştur. Bu sonuçlar, dijital bağımlılığın önlenmesine yönelik politikaların geliştirilmesi ve doğru kullanımının teşvik edilmesi açısından önemlidir.
The aim of this study was to examine the digital addiction and well-being levels of students attending different types of high school according to some variables. A total of 427 high school students, of whom 217 (50.8%) were girls and 210 (49.2%) were boys, and who continued their education in the 2018-2019 academic year, participated in this study, which was conducted based on acorrelational survey model, one of the general survey models. A Personal Information Form, the Digital Addiction Scale and the five-dimensional Measure of Adolescent Well-Being were used as data collection tools. Frequency distribution, arithmetic mean, t-test for independent samples and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis of the data. According to the research findings, it was found that female students’ levels of connectedness were higher than those of male students, whereas male students’ levels of game and social media addiction were higher than those of female students.In terms of school type, it was determined that Anatolian high school students’ scores in the social media addiction and impact on social life dimensions of the digital addiction scale were higher.Another finding was that as academic achievement increased, the level of well-being increased and the level of digital addiction decreased. Finally, it was concluded that as the education level of their parents increased, adolescents’ levels of digital addiction increased, that adolescents who used social media obtained higher scores in the connectedness dimension of the well-being scale, and that the use of social media for up to 2 hours a day increased adolescents’ well-being, but that when this period was exceeded, their well-being began to decrease. In conclusion, the aim of this study was to compare the possible negative effects of the use of digital tools and spaces on students based on their sociodemographic characteristics and the duration of their digital technology use, and suggestions are offered in this regard.These findings are important in terms of developing policies aimed at preventing digital addiction and encouraging the correct use of digital media.
High school students Digital addiction Adolescent Well-being Socialmedia Lise öğrencileri Dijital bağımlılık Ergen İyi oluş Sosyal medya
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Issue Articles |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 14 Issue: 1 |
This journal uses a CC BY-NC-SA license.
[email protected] http://www.e-ijer.com Address: Ege University Faculty of Education İzmir/Türkiye