Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PRIMARY SCHOOL TEACHERS' NEEDS FOR IN-SERVICE TRAINING PERTAINING TO THE TEACHING–LEARNING PROCESS

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 1, 15 - 29, 29.03.2011

Öz

Introduction: The in-service training needs of primary school teachers are determined based on the opinions of inspectors. However, determining these needs using valid scientific tools and methods leads to objective results. The aim of this research is to display the in-service education needs of primary school teachers about “organizing and implementing the teaching-learning processâ€?. Survey method was used in the study. This study could be a sample for determining in-service training needs of teachers based on their opinions. Additionally, it can be a resource for the experts offering in-service trainings to the teachers by the Ministry of National Education and the researchers as well.
Method: The survey method was used as the present in-service training needs of the teachers pertaining to teaching-learning process were tried to be determined. The sample of the study is comprised of 102 state and private primary school teachers working in Gaziantep in the 2009-2010 Academic Year. A questionnaire developed by the researchers was used as the means of data collection. The first part of the questionnaire includes personal information and the second part has 5-likert type 26 questions about “needs for in-service educationâ€?. The frequency, percentages and means of the data have been calculated. T-test has been administered in order to check whether there is a meaningful difference between the state and private primary school teachers' needs for in-service education according to their gender, school type and branch. One-way Anova test has been used to see whether it differs in terms of years of employment and the university they graduated from.
Results: The in-service training needs about the teaching-learning process do not differ meaningfully according to their gender, but do so meaningfully in terms of years of employment, branch and school type. It has been found out that the teachers who most need in-service training are those having graduated from the Faculty of Arts and Sciences.
Suggestion: The research suggests that the in-service training needs of the teachers be determined through regular updating and similar studies be carried out in different cities.

Kaynakça

  • Aykaç, N. (2005). Öğretme-Öğrenme Süresinde Aktif Öğretim Yöntemleri. Ankara: Naturel yayıncılık.
  • Balcı, A. (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Pagem A yayıncılık.
  • Budak, Y. ve Demirel, Ö. (2003). Öğretmenlerin hizmet-içi eğitim ihtiyacı, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 33 (1), 62–81.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç, E., Akgün, Ö. E. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pagem A yayıncılık.
  • Doğan, O. (2009). Hizmet-içi eğitime katılımın eğitim-öğretim sürecine etkisi ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri. Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek lisans tezi.
  • Gönen, S. ve Kocakaya, S. (2006). Fizik öğretmenlerinin hizmet-içi eğitimler üzerine görüşlerinin değerlendirilmesi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 37–44.
  • Gökbulut B. (2006). Web tabanlı hizmet-içi eğitim planlaması. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • Gültekin, M. ve Çubukçu Z. (2008). İlköğretim öğretmenlerinin hizmet-içi eğitime ilişkin görüşleri. Sosyal Bilimler Dergisi (Manas Üniversitesi), 19, 185–187
  • MEB Hizmetiçi Eğitim Daire Başkanlığı (2010). Hizmetiçi Eğitim. [Internet-17.06.2010]. http://hedb.meb.gov.tr/net/
  • MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü (2010). Öğretmen Genel Yeterlikleri. [Internet- 19.04.2010]. http://otmg.meb.gov.tr/Yayin.html
  • Merter, F. ve Camuzcu, S. (2010). Bilgi toplumunda ilköğretim öğretmeninin nitelikleri. 9. Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, 20-22 Mayıs 2010, 500–503, Elazığ: Fırat Üniversitesi
  • Martin,W., Gersick, A., Nudell, H. ve Culp, M. (2002). An evaluation of intel teach to the future: year two final report. New York: Center for Children and Technology.
  • Olgun, D. (2009). Hizmet-içi eğitime katılımın eğitim öğretim sürecine etkisi ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri ABD. Yüksek lisans tezi.
  • Özdemir, S. ve Yalın, İ. (2007). Öğretmenlerin hizmet-içi eğitim ihtiyacının belirlenmesi üzerine bir araştırma. 7. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 5-7 Eylül 2007, 60–63, Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • Önen, F., Mertoğlu, H., Saka ve M., Gürdal, A. (2009). Hizmet-içi eğitimin öğretmenlerin öğretim yöntem ve tekniklerine ilişkin bilgilerine etkisi: ÖPYEP örneği, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (3), 9–23.
  • Özen, R. (2004). Hizmet-içi eğitim programlarında görev alan öğretim elemanlarının yeterliklerine ilişkin kursiyerleri görüşleri. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004, 47–50, Malatya: İnönü Üniversitesi
  • Retallick, J. ve Mithani, S. (2003). The impact of an in-service education program: a study from pakistan. Journal of In-Service Education, 29 (3), 405–422.
  • Saban, A. (2000). Hizmet-içi eğitimde yeni yaklaşımlar. Milli Eğitim Dergisi, 145 (1), 25–27.
  • Şişman, M. (2000). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Pagem A Yayıncılık.
  • Tekin, S. ve Ayas, A. (2005). Kimya öğretmenlerine yönelik bir hizmet-içi eğitim kursunun yansımaları: akçaabat örneği, Milli Eğitim Dergisi, 165, 107–122.
  • Uçar, R. ve İpek, C. (2006). İlköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin meb hizmet-içi eğitim uygulamalarına ilişkin görüşleri, Yüzüncü Yıl Ünivertsitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (3), 34–53.
  • Veenman, M., Tulder, M. ve Voeten, M. (1994). The impact of inservice training on behaviour , Teaching and Teacher Education, 10 (3), 303–317.
  • Yalın, H. (2001). Hizmet-içi eğitim programlarının değerlendirilmesi, Milli Eğitim Dergisi, 150, 34
  • Yıldız, C. (2006). Endüstri Meslek Liselerinde Görevli Atölye ve Laboratuar Öğretmenlerinin Hizmet-içi Eğitim İhtiyacının Saptanması. Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • PRIMARY SCHOOL TEACHERS’ NEEDS FOR IN-SERVICE
  • TRAINING PERTAINING TO THE TEACHING–LEARNING PROCESS Ph.D.Stud.Sevim Camuzcu
  • İnönü University-Turkey
  • Assoc.Prof..Dr. Kemal Duruhan
  • İnönü University-Turkey

İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETME-ÖĞRENME SÜRECİ İLE İLGİLİ HİZMET-İÇİ EĞİTİM İHTİYAÇLARI

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 1, 15 - 29, 29.03.2011

Öz

Giriş: İlköğretim öğretmenlerinin hizmet-içi eğitim ihtiyaçları, müfettiş ve yönetici görüşlerine dayalı bir yaklaşımla belirlenmektedir. Oysa öğretmen görüşlerine dönük hizmet-içi eğitim ihtiyaçlarının, geçerli bilimsel araç ve yöntemlerin kullanılması ile tespit edilmesi objektif sonuçlar verir. Bu araştırmanın amacı ise ilköğretim öğretmenlerinin öğretme-öğrenme süreci ile ilgili hizmet-içi eğitim ihtiyaçlarını ortaya koymaktır. Bu araştırma öğretmen görüşlerine göre hizmet-içi eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesine örnek bir çalışma olabilir. Bunun yanı sıra, MEB tarafından öğretmenlere hizmet-içi eğitim veren uzmanlara ve araştırmacılara kaynak olabilir. Yöntem: Araştırmada öğretmenlerin öğretme-öğrenme süreci ile ilgili var olan hizmet-içi eğitim ihtiyaçları tespit edilmeye çalışıldığı için tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini 2009–2010 Eğitim-Öğretim yılında Gaziantep merkezindeki devlet ve özel ilköğretim okullarındaki 102 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket kullanılmıştır. Anketin ilk bölümünde kişisel bilgiler, ikinci bölümünde ise beşli derecelendirilmiş toplam 26 soruluk “hizmet-içi ihtiyaç değerlendirmeâ€? formu yer almaktadır. Verilerin frekans, yüzdelik ve ortalamaları hesaplanmıştır. Öğretme-öğrenme süreci ile ilgili hizmet-içi eğitim ihtiyaçlarının cinsiyete, okul türüne ve branşa göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek için t-testi yapılmıştır. Kıdeme ve mezun olunan okula göre farklılık olup olmadığını tespit etmek için ise tek faktörlü varyans analizi yapılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın sonuçlarına göre; ilköğretim öğretmenleri öğretme-öğrenme süreci ile ilgili hizmet-içi eğitime oldukça fazla ihtiyaç duymaktadırlar. İlköğretim öğretmenlerinin öğretme-öğrenme süreci ile ilgili hizmet-içi eğitim ihtiyaçları cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin öğretme-öğrenme süreci ile ilgili hizmet-içi eğitim ihtiyaçları kıdeme, branşa, çalıştıkları okul türüne göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Hizmet-içi eğitime en çok ihtiyaç duyan grubun Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu olan öğretmenler olduğu görülmüştür. Öneriler: Araştırma, öğretmenlerin hizmet-içi eğitim ihtiyaçlarının sürekli güncellenerek tespit edilmesini ve farklı illerde çalışan öğretmenlerin de hizmet-içi eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesini önermektedir.

Kaynakça

  • Aykaç, N. (2005). Öğretme-Öğrenme Süresinde Aktif Öğretim Yöntemleri. Ankara: Naturel yayıncılık.
  • Balcı, A. (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Pagem A yayıncılık.
  • Budak, Y. ve Demirel, Ö. (2003). Öğretmenlerin hizmet-içi eğitim ihtiyacı, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 33 (1), 62–81.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç, E., Akgün, Ö. E. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pagem A yayıncılık.
  • Doğan, O. (2009). Hizmet-içi eğitime katılımın eğitim-öğretim sürecine etkisi ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri. Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek lisans tezi.
  • Gönen, S. ve Kocakaya, S. (2006). Fizik öğretmenlerinin hizmet-içi eğitimler üzerine görüşlerinin değerlendirilmesi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 37–44.
  • Gökbulut B. (2006). Web tabanlı hizmet-içi eğitim planlaması. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • Gültekin, M. ve Çubukçu Z. (2008). İlköğretim öğretmenlerinin hizmet-içi eğitime ilişkin görüşleri. Sosyal Bilimler Dergisi (Manas Üniversitesi), 19, 185–187
  • MEB Hizmetiçi Eğitim Daire Başkanlığı (2010). Hizmetiçi Eğitim. [Internet-17.06.2010]. http://hedb.meb.gov.tr/net/
  • MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü (2010). Öğretmen Genel Yeterlikleri. [Internet- 19.04.2010]. http://otmg.meb.gov.tr/Yayin.html
  • Merter, F. ve Camuzcu, S. (2010). Bilgi toplumunda ilköğretim öğretmeninin nitelikleri. 9. Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, 20-22 Mayıs 2010, 500–503, Elazığ: Fırat Üniversitesi
  • Martin,W., Gersick, A., Nudell, H. ve Culp, M. (2002). An evaluation of intel teach to the future: year two final report. New York: Center for Children and Technology.
  • Olgun, D. (2009). Hizmet-içi eğitime katılımın eğitim öğretim sürecine etkisi ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri ABD. Yüksek lisans tezi.
  • Özdemir, S. ve Yalın, İ. (2007). Öğretmenlerin hizmet-içi eğitim ihtiyacının belirlenmesi üzerine bir araştırma. 7. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 5-7 Eylül 2007, 60–63, Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • Önen, F., Mertoğlu, H., Saka ve M., Gürdal, A. (2009). Hizmet-içi eğitimin öğretmenlerin öğretim yöntem ve tekniklerine ilişkin bilgilerine etkisi: ÖPYEP örneği, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (3), 9–23.
  • Özen, R. (2004). Hizmet-içi eğitim programlarında görev alan öğretim elemanlarının yeterliklerine ilişkin kursiyerleri görüşleri. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004, 47–50, Malatya: İnönü Üniversitesi
  • Retallick, J. ve Mithani, S. (2003). The impact of an in-service education program: a study from pakistan. Journal of In-Service Education, 29 (3), 405–422.
  • Saban, A. (2000). Hizmet-içi eğitimde yeni yaklaşımlar. Milli Eğitim Dergisi, 145 (1), 25–27.
  • Şişman, M. (2000). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Pagem A Yayıncılık.
  • Tekin, S. ve Ayas, A. (2005). Kimya öğretmenlerine yönelik bir hizmet-içi eğitim kursunun yansımaları: akçaabat örneği, Milli Eğitim Dergisi, 165, 107–122.
  • Uçar, R. ve İpek, C. (2006). İlköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin meb hizmet-içi eğitim uygulamalarına ilişkin görüşleri, Yüzüncü Yıl Ünivertsitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (3), 34–53.
  • Veenman, M., Tulder, M. ve Voeten, M. (1994). The impact of inservice training on behaviour , Teaching and Teacher Education, 10 (3), 303–317.
  • Yalın, H. (2001). Hizmet-içi eğitim programlarının değerlendirilmesi, Milli Eğitim Dergisi, 150, 34
  • Yıldız, C. (2006). Endüstri Meslek Liselerinde Görevli Atölye ve Laboratuar Öğretmenlerinin Hizmet-içi Eğitim İhtiyacının Saptanması. Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • PRIMARY SCHOOL TEACHERS’ NEEDS FOR IN-SERVICE
  • TRAINING PERTAINING TO THE TEACHING–LEARNING PROCESS Ph.D.Stud.Sevim Camuzcu
  • İnönü University-Turkey
  • Assoc.Prof..Dr. Kemal Duruhan
  • İnönü University-Turkey
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Eğitim Bilimleri ve Alan Eğitimi Bilimleri
Yazarlar

Sevim Camuzcu

Kemal Duruhan

Yayımlanma Tarihi 29 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Camuzcu, S., & Duruhan, K. (2011). İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETME-ÖĞRENME SÜRECİ İLE İLGİLİ HİZMET-İÇİ EĞİTİM İHTİYAÇLARI. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 15-29.

Creative Commons Lisansı
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)


[email protected]        http://www.e-ijer.com       Adres: Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi  Bornova/İzmir