Research Article
BibTex RIS Cite

The Contribution of Educational Games and Fairy Tale Genre to Teaching Turkish to Foreigners: The Case of "The Land of Without Pronouns"

Year 2023, Volume: 10 Issue: 3, 186 - 197
https://doi.org/10.55246/turkophone.1289492

Abstract

Education is a lifelong process that puts different learning areas to work. Language learning and teaching, which is one of these learning areas, is an area that has been given great importance in recent years and on which a lot of research has been done. The use of various literary products in this field, where many different methods and techniques are used, new materials are presented to the student, programs are developed considering the needs and student profile, makes it very easy to carry out the teaching. It is a fact that fairy tales, one of these literary genres, attract the attention of students, take them to different imaginary worlds, entertain them, evoke aesthetic feelings and contribute to language development. In addition to fairy tales, educational games also provide permanence in learning by focusing attention on the student. In education with the game, skills such as comparative thinking and decision-making become practical. In short, both physical and mental abilities develop in training with play. The aim of this study is to examine the contribution of fairy tales and educational games to the teaching of Turkish as a foreign language, the contribution of the fairy tale "The Land of the Pronouns" and the educational game called "The Pronoun Class" to be played later on the grammar learning of foreign students learning Turkish in Turkey. For this study, a total of 30 foreign national 6th grade students, 15 of whom were experimental and 15 of whom were control groups, studying at Ankara Sincan Ressam İbrahim Çallı Secondary School were selected by paying attention to the fact that their level of Turkish knowledge was equal. These students were first applied the pronouns prepared by the researchers as a pre-test of the achievement test, then the experimental group was told the tale written by the researchers and supported by an educational game. In the control group, the subject of pronouns was explained through plain expression and the pronouns achievement test was applied as a post-test in both groups. As a result of these applications, the permanence and success status of the subject of pronouns taught by fairy tales from literary text types were examined. In this study, semi-experimental design was used. The pre- and post-test results were analyzed by Mann Whitney U test in SPSS 2 6.0 program. According to the results obtained, the success average of the experimental group taught with fairy tales and educational games; The course was higher than the control group with straight a.It is thought that this study, which aims to include students in the learning process and to intuit their functions instead of memorizing the rules, will contribute to the development of students' language skills and increase the use ofeducational games with different types of literature.

References

  • Akgün, E., Nuhoğlu, P., Tüzün, H., Kaya, G. Ve Çınar, M. (2011). Bir Eğitsel Oyun Tasarımı Modelinin Geliştirilmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 1(1).
  • Aksan, D. (2009). Her Yönüyle Dil Ana yönleriyle Dilbilim, Ankara: Tdk Yayınları
  • Aydın, Ö. (1999). Orta Okullarda Dilbilgisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Dil Dergisi, 81, 23–29.
  • Aytaş, G. Ve Çeçen, M. A. (2010). Ana Dili Eğitiminde Dilbilgisi Öğretiminin Yeri ve Önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, (27), 77–89.
  • Batur, Z., Kaplan, K. Ve Ercan, E. (2022). Dil Bilgisi Öğretiminde Bir Etkinlik Önerisi: Ek Çarkı Dil Bilgisi Öğretiminde Bir Etkinlik Önerisi : Ek Çarkı. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 12(1), 339–359. doi:10.23863/kalem.2022.232
  • Büyüköztürk, Ş. (2021) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Ankara: Pegem Akademi
  • Çıldır, B. (2022). Türkçe Dersinde Masallar Aracılığıyla Göçmenlere İlişkin Kültürlerarası Duyarlılık Geliştirme. Anadolu Journal Of Educational Sciences International, 12 (2), 417-441. Doi: 10.18039/Ajesi.987522
  • Dolunay, S. K. (2010). Dilbilgisi Öğretiminin Amacı ve Önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, (27), 275–284.
  • Enginün, İ. (2006). Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Kitapları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 213–222.
  • Gedik, G. (2021). Çocuklara Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatı’nın Yeri, Önemi Ve Kullanımı/ Küçük Prens Romanının B1 Düzeyine Uyarlanması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Arel Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
  • Güneş, F. (2013). Dı̇l bı̇lgı̇sı̇ öğretı̇mı̇nde yenı̇ yaklaşımlar. Journal of Language and Literature, 2(7), 71–92.
  • Gürel, Z. (2014). Türkiye’de Çocuk Edebiyatı Eğitimi. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 7(756), 281-286.
  • Kanat, A. (2021). Türkçe Ders Kitaplarında Dil Bilgisi Öğretimi Konulu Lisansüstü Tezlerin Yönelimleri Üzerine Bir Değerlendirme. İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(15), 19-34. https://doi.org/10.29129/inujgse.879394
  • Karatay, H. (2007). Dil Edinimi ve Değer Öğretimi Sürecinde Masalın Önemi ve İşlevi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(3), 463–475.
  • Korucu, S., Kurtlu, Y. (2015). Türkçe Öğretmenlerinin Türkçe Derslerinde Eğitsel Materyal Olarak Oyun ve Oyuncak Kullanımına Yönelik Görüş ve Önerileri. Turkish Studies Dergisi, 11/9, 579–604. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.9179
  • MEB. (2019). Türkçe dersi öğretim programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Özünel, E. Ö. (2011). Yazının İzinde Masal Haritalarını Okuma Denemesi : Masal Tarihine Yeniden Bakmak. Milli Folklor Dergisi, 23(91), 60–71.
  • Sağlam, M. S. (2013). Oyunların Dil Bilgisi Öğretiminde ve Kelime Serveti Etkinliklerindeki Yeri (Yenilenen İlköğretim 5. Sınıf Ders Kitapları Örneği). Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi (TEKE) 2(4), 274–285.
  • Sever, P. (2019). Etkinlik Katılımcılarının Motivasyonlarının Belirlenmesi: Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür- Sanat Etkinlikleri Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Şı̇mşek, T. (2014). Türk Dili Çocuk Edebiyatı Tarihine Ön Söz. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 7(756), 15–58.
  • Şirin, M. R. (2005). Edebiyat ve Çocuk Edebiyatı Edebiyatın Amacı ve İşlevi. Türk Dili Dergisi, CX(780), 12–31.
  • Temizyürek, F. (2003). Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatının Önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, 13, 161–167.
  • Usta, N., Işık, A. D., Taş, F., Gülay, G., Şahan, G., Genç, S., … Küçük, K. (2018). Oyunlarla Matematik Öğretiminin Ortaokul Öğrencilerinin Matematik Başarısına Etkisi. Elementary Education Online, 17(4), 1972–1987. doi:10.17051/ilkonline.2019.506917

Eğitsel Oyunlar ve Masal Türünün Yabancılara Türkçe Öğretimine Katkısı: “Zamirsizler Ülkesi” Örneği

Year 2023, Volume: 10 Issue: 3, 186 - 197
https://doi.org/10.55246/turkophone.1289492

Abstract

Eğitim ömür boyu süren ve farklı öğrenme alanlarını işe koşan bir süreçtir. Bu öğrenme alanlarından biri olan dil öğrenimi ve öğretimi de son yıllarda oldukça önemsenen ve üzerinde çok sayıda araştırmanın yapıldığı bir alandır. Çok değişik yöntem ve tekniklerin kullanıldığı, öğrenciye yeni materyallerin sunulduğu, ihtiyaçlar ve öğrenci profili göz önünde bulundurularak programların geliştirildiği bu alanda çeşitli edebi ürünlerin kullanılması öğretimin gerçekleştirilmesini oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu edebi türlerden biri olan masalların; öğrencilerin ilgisini çektiği, onları farklı hayal dünyalarına götürdüğü, eğlendirdiği, estetik duygular uyandırdığı ve dil gelişimine katkıda bulunduğu bir gerçektir. Masalların yanında eğitsel oyunlar da öğrenciyi merkeze alıp dikkati yoğunlaştırarak öğrenmede kalıcılığı sağlamaktadır. Oyunla eğitimde mukayeseli düşünme, karar verme gibi beceriler pratikleşir. Kısacası oyunla eğitimde hem fiziksel hem de zihinsel yetenekler gelişir. Bu çalışmanın amacı, masal ve eğitsel oyunların yabancı dil olarak Türkçe Öğretimine katkısını, ‘‘Zamirsizler Ülkesi’’ adlı masalın ve daha sonrasında oynanacak “Zamirsiz Sınıf” adlı eğitsel oyunun Türkiye’de Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin dilbilgisi öğrenimlerine katkısının incelenmesidir. Bu çalışma için Ankara Sincan Ressam İbrahim Çallı Ortaokulunda öğrenim gören 15’i deney, 15’i kontrol grubu olmak üzere toplam 30 yabancı uyruklu 6. sınıf öğrencisi Türkçe bilme düzeylerinin eşit olmasına dikkat edilerek seçilmiştir. Bu öğrencilere öncelikle araştırmacılar tarafından hazırlanan zamirler başarı testi ön-test olarak uygulanmış daha sonra deney grubuna araştırmacılar tarafından yazılan masal anlatılmış ve bir eğitsel oyun ile desteklenmiştir. Kontrol grubuna ise zamirler konusu düz anlatım yoluyla anlatılmış ve her iki guruba da zamirler başarı testi son-test olarak uygulanmıştır. Bu uygulamalar sonucunda edebiyat metin türlerinden masal ile öğretilen zamirler konusunun kalıcılığı ve başarı durumu incelenmiştir. Bu çalışmada yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulanan ön ve son test sonuçları SPSS 26.0 programında Mann Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre masal ve eğitsel oyunlarla ders işlenen deney grubu başarı ortalaması; düz anlatımla ders işlenen kontrol grubuna göre daha yüksek çıkmıştır. Öğrencileri öğrenme sürecine dahil etmek ve kuralları ezberletmek yerine işlevlerinin sezdirilmesini amaçlayan bu çalışmanın öğrencilerin dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunacağı ve farklı edebiyat türleri ile birlikte eğitsel oyunların kullanımını artıracağı düşünülmektedir.

Supporting Institution

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

References

  • Akgün, E., Nuhoğlu, P., Tüzün, H., Kaya, G. Ve Çınar, M. (2011). Bir Eğitsel Oyun Tasarımı Modelinin Geliştirilmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 1(1).
  • Aksan, D. (2009). Her Yönüyle Dil Ana yönleriyle Dilbilim, Ankara: Tdk Yayınları
  • Aydın, Ö. (1999). Orta Okullarda Dilbilgisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Dil Dergisi, 81, 23–29.
  • Aytaş, G. Ve Çeçen, M. A. (2010). Ana Dili Eğitiminde Dilbilgisi Öğretiminin Yeri ve Önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, (27), 77–89.
  • Batur, Z., Kaplan, K. Ve Ercan, E. (2022). Dil Bilgisi Öğretiminde Bir Etkinlik Önerisi: Ek Çarkı Dil Bilgisi Öğretiminde Bir Etkinlik Önerisi : Ek Çarkı. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 12(1), 339–359. doi:10.23863/kalem.2022.232
  • Büyüköztürk, Ş. (2021) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Ankara: Pegem Akademi
  • Çıldır, B. (2022). Türkçe Dersinde Masallar Aracılığıyla Göçmenlere İlişkin Kültürlerarası Duyarlılık Geliştirme. Anadolu Journal Of Educational Sciences International, 12 (2), 417-441. Doi: 10.18039/Ajesi.987522
  • Dolunay, S. K. (2010). Dilbilgisi Öğretiminin Amacı ve Önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, (27), 275–284.
  • Enginün, İ. (2006). Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Kitapları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 213–222.
  • Gedik, G. (2021). Çocuklara Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatı’nın Yeri, Önemi Ve Kullanımı/ Küçük Prens Romanının B1 Düzeyine Uyarlanması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Arel Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
  • Güneş, F. (2013). Dı̇l bı̇lgı̇sı̇ öğretı̇mı̇nde yenı̇ yaklaşımlar. Journal of Language and Literature, 2(7), 71–92.
  • Gürel, Z. (2014). Türkiye’de Çocuk Edebiyatı Eğitimi. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 7(756), 281-286.
  • Kanat, A. (2021). Türkçe Ders Kitaplarında Dil Bilgisi Öğretimi Konulu Lisansüstü Tezlerin Yönelimleri Üzerine Bir Değerlendirme. İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(15), 19-34. https://doi.org/10.29129/inujgse.879394
  • Karatay, H. (2007). Dil Edinimi ve Değer Öğretimi Sürecinde Masalın Önemi ve İşlevi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(3), 463–475.
  • Korucu, S., Kurtlu, Y. (2015). Türkçe Öğretmenlerinin Türkçe Derslerinde Eğitsel Materyal Olarak Oyun ve Oyuncak Kullanımına Yönelik Görüş ve Önerileri. Turkish Studies Dergisi, 11/9, 579–604. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.9179
  • MEB. (2019). Türkçe dersi öğretim programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Özünel, E. Ö. (2011). Yazının İzinde Masal Haritalarını Okuma Denemesi : Masal Tarihine Yeniden Bakmak. Milli Folklor Dergisi, 23(91), 60–71.
  • Sağlam, M. S. (2013). Oyunların Dil Bilgisi Öğretiminde ve Kelime Serveti Etkinliklerindeki Yeri (Yenilenen İlköğretim 5. Sınıf Ders Kitapları Örneği). Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi (TEKE) 2(4), 274–285.
  • Sever, P. (2019). Etkinlik Katılımcılarının Motivasyonlarının Belirlenmesi: Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür- Sanat Etkinlikleri Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Şı̇mşek, T. (2014). Türk Dili Çocuk Edebiyatı Tarihine Ön Söz. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 7(756), 15–58.
  • Şirin, M. R. (2005). Edebiyat ve Çocuk Edebiyatı Edebiyatın Amacı ve İşlevi. Türk Dili Dergisi, CX(780), 12–31.
  • Temizyürek, F. (2003). Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatının Önemi. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, 13, 161–167.
  • Usta, N., Işık, A. D., Taş, F., Gülay, G., Şahan, G., Genç, S., … Küçük, K. (2018). Oyunlarla Matematik Öğretiminin Ortaokul Öğrencilerinin Matematik Başarısına Etkisi. Elementary Education Online, 17(4), 1972–1987. doi:10.17051/ilkonline.2019.506917
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Language Studies, Linguistics, Studies on Education
Journal Section Articles
Authors

Deniz Toğrul 0000-0002-0432-9431

Early Pub Date December 19, 2023
Publication Date
Published in Issue Year 2023 Volume: 10 Issue: 3

Cite

APA Toğrul, D. (2023). The Contribution of Educational Games and Fairy Tale Genre to Teaching Turkish to Foreigners: The Case of "The Land of Without Pronouns". Turkophone, 10(3), 186-197. https://doi.org/10.55246/turkophone.1289492

TURKOPHONE | 2014 |  ISSN: 2148-6808

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.