Letter to Editor
BibTex RIS Cite

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri

Year 2011, Volume: 2 Issue: 1, 46 - 68, 06.11.2013

Abstract

Hızla gelişen ve değişen dünya ile birlikte toplumun ihtiyaç duyduğu birey profili de değişmektedir. İhtiyaç duyulan birey profiline ulaşılabilmek için, öğretim programlarının da gerekli değişimlere ayak uydurabilmesi gerekir. Matematik öğretim programlarını da kapsayan bu gelişim; karşılaştığı problemlerin üstesinden gelebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Bu aşamada matematik öğretim programlarının önemli bir bölümünü oluşturan ölçme ve değerlendirme, öğrencilere not vermekten ziyade onların gelişiminden haberdar ederek, hedefleri doğrultusunda ilerlemesini sağlamalıdır. Bunun olabilmesi için de öğrencilerin tercih ettiği dönütlerin bilinmesi ve onların gelişimini artıracak yönde geribildirimler verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmayla matematik öğretmeni adaylarının matematik dersi kapsamında tercih ettiği ve matematik dersi kapsamında aldığı geribildirim çeşitlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü, 2010–2011 öğretim yılları arasında öğrenim gören 128 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda öğretmen adaylarına geribildirimin özellikleri ölçeği uygulanarak onların tercih ettiği geribildirim özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu öğretmen adayları arasından, ölçeğe verilen cevaplara göre seçilen 5 kişi ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, öğretmen adaylarının not, övgü, yanlışları düzeltme, ipucu ve performans niteliğinde geribildirim aldığı
gözlenmiştir. Öğretmen adaylarının matematik dersi kapsamında tercih ettiği geribildirim türü en çok düzeltici geribildirim olup, olumlu davranışa yönelik, birebir, motive edici, yönlendirici, öğretici ve not şeklinde geribildirim şeklindedir.
Öğretmenler tarafından verilen geribildirimlerin hem motive edici hem de yanlışları
düzeltici yönde olması, öğretmen adaylarının gelişimlerini olumlu etkileyeceği
sonucuna ulaşılmıştır.

Types of Feedback That Were Received and Preferred By Prospective Primary Mathematics Teachers

Year 2011, Volume: 2 Issue: 1, 46 - 68, 06.11.2013

Abstract

Recent research on assessment has shown that formative assessment has a potential to improve students’ learning and motivation. Formative assessment is defined as collecting, interpreting and using information to improve students’ learning (Harlen, Gipps, Broadfoot, Nuttal, 1992; Black and Wiliam, 1998). Thus, assessment is formative only if the information collected is used by both teachers and students to improve students’ learning (Black and Wiliam, 1998). The assessment information can be used by teachers to adjust their teaching to better teach r their students and provide feedback to students about their learning. Students can use feedback to determine where their strengths and weaknesses so that they can take
appropriate actions to improve learning. Therefore, feedback is an important part of formative assessment. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Buket Çabakçor This is me

Elif Akşan

Tuğba Öztürk This is me

Sabiha Odabaşı Çimer

Publication Date November 6, 2013
Published in Issue Year 2011 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Çabakçor, B., Akşan, E., Öztürk, T., Odabaşı Çimer, S. (2013). İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), 2(1), 46-68.
AMA Çabakçor B, Akşan E, Öztürk T, Odabaşı Çimer S. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). November 2013;2(1):46-68.
Chicago Çabakçor, Buket, Elif Akşan, Tuğba Öztürk, and Sabiha Odabaşı Çimer. “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı Ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 2, no. 1 (November 2013): 46-68.
EndNote Çabakçor B, Akşan E, Öztürk T, Odabaşı Çimer S (November 1, 2013) İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 2 1 46–68.
IEEE B. Çabakçor, E. Akşan, T. Öztürk, and S. Odabaşı Çimer, “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri”, Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), vol. 2, no. 1, pp. 46–68, 2013.
ISNAD Çabakçor, Buket et al. “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı Ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 2/1 (November 2013), 46-68.
JAMA Çabakçor B, Akşan E, Öztürk T, Odabaşı Çimer S. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). 2013;2:46–68.
MLA Çabakçor, Buket et al. “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı Ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), vol. 2, no. 1, 2013, pp. 46-68.
Vancouver Çabakçor B, Akşan E, Öztürk T, Odabaşı Çimer S. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Derslerinden Aldığı ve Tercih Ettikleri Geribildirim Türleri. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). 2013;2(1):46-68.