Research Article
BibTex RIS Cite

PRESCHOOL TEACHERS' PERCEPTIONS OF SELF-EFFICACY IN TERMS OF MEETING THE NEEDS OF STUDENTS FOLLOWING A CRITICAL INCIDENT (The Example of Hurricane Katrina)

Year 2010, Volume: 1 Issue: 1, 77 - 87, 26.05.2010

Abstract

Hurricane Katrina highlighted teacher needs when serving students who have experienced a critical incident. The purpose of this single case study was to describe the perceptions of preschool teachers' self-efficacy in terms of meeting the needs of students following a critical incident. These teachers had received into their classroom one or more students displaced by a critical incident, Hurricane Katrina. Specifically, using a survey with independent samples t test analysis, this study examined differences, by grade level, years of experience, and education level, in teacher perception of their addressing needs of displaced students. For the survey, a random sample was drawn from a single district population of K-5 teachers who had in class at least one student displaced by Hurricane Katrina. Results of the study indicated teachers with low self-efficacy were found to blame outside factors when things did not go as well as desired and no differences based on grade level taught or teacher educational level. However, teachers with fewer than five years of experience showed significantly less teacher self-efficacy. The findings contain implications for social change in that they demonstrated need for a plan to assist teachers in meeting the needs of critical incident students and a need to provide teachers with appropriate professional development.

OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN KRİTİK BİR OLAY SONRASI ÖĞRENCİLERİN GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAMALARINA DÖNÜK ÖZ YETERLİK ALGILARI(Katrina Kasırgası Örneği)

Year 2010, Volume: 1 Issue: 1, 77 - 87, 26.05.2010

Abstract

Giriş: Bir öğretmen Katrina Kasırgası gibi kritik bir olayı yaşayan öğrencilere hizmet verirken neler yapar? Bu çalışmanın amacı, okulöncesi öğretmenlerinin kritik bir olay sonrası öğrencilerin gereksinimlerini karşılamalarına dönük öz yeterlik algılarını ortaya koymaktır. Bu öğretmenler sınıflarında, kritik bir olay olarak Katrina Kasırgasını yaşamış ve bu nedenle yer değiştirmek durumunda kalmış bir veya birden fazla öğrencisi olan öğretmenlerdir. Kritik bir olay sonrası öğrencide meydana gelen değişiklikler üzerine oldukça fazla sayıda çalışma olmasına rağmen, bu süreçte özellikle okulöncesi öğretmenlerin öz yeterliklerinin ne olduğu üzerine çalışmaların sayısı sınırlıdır. Bu çalışmayla, söz konusu öğretmenlerin kendilerinin öz yeterlik algılarını ve bu algıları arasındaki okuttukları sınıf seviyesi, kendilerinin deneyim yılı ve yine kendilerinin eğitim seviyesi açısından farklılıklar gösterip göstermediği incelenmiştir.
Yöntem: Bu çalışmada, Ralph Schwarzer, Gerdamarie Schmitz, and Gary Dayner (1999) tarafından yazılan ilgili bir araçtan adapte edilerek geliştirilen “Kritik Bir Olay Sonrası Süreçte Öğretmen Öz Yeterliğiâ€? isimli araç kullanılmıştır. Araç öğretmenlerin kritik olay sonrası eğitim faaliyetlerinde öz yeterliklerini yine kendilerinin 5'li dereceleme ile puanlamaları üzerine kuruludur. Aracın geçerlilik ve güvenirliği ile ilgili olarak pilot bir çalışma yapılmış ve güvenirliği α = .78 olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın örneklemi tek bir bölgedeki K-5 öğretmeni popülasyonundan rastgele seçilen ve Katrina Kasırgasını yaşamış en az bir öğrencisi olan sınıfı okutan öğretmenlerden oluşmaktadır.
Bulgular: Araştırma ile öğretmenin öz yeterlik algısında düşük bir öz yeterliğe sahip olduklarını bulgulanırken eğitim seviyesinin veya okuttuğu sınıfın seviyesinin farklılık oluşturmadığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte deneyimi beş yıldan az olan öğretmenler öz yeterlikte deneyimi beş yıldan fazla olanlara göre anlamlı bir şekilde daha az bir öz yeterlik göstermişlerdir.
Öneriler: Elde edilen sonuçlara bakarak, kritik bir olayı yaşayan öğrencilerin gereksinimlerini karşılamalarında öğretmenler için oluşturulabilecek bir yardım planı ve bu öğretmenlere uygun mesleki bir gelişim olanağı sağlama gereği gibi bir takım büyük katkılara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Studies on Education
Journal Section Educational Sciences and Sciences of Field Education
Authors

Mae Ellis Daniel

Dana Harwell

Assist.prof.dr.dana Harwell

Assist.prof.dr.mae Daniel

Publication Date May 26, 2010
Published in Issue Year 2010Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Daniel, M. E., Harwell, D., Harwell, A., Daniel, A. (2010). PRESCHOOL TEACHERS’ PERCEPTIONS OF SELF-EFFICACY IN TERMS OF MEETING THE NEEDS OF STUDENTS FOLLOWING A CRITICAL INCIDENT (The Example of Hurricane Katrina). E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 77-87.

Creative Commons Lisansı
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)


[email protected]                http://www.e-ijer.com    Address: Ege University Faculty of Education İzmir/Türkiye